T. Sameli Rajala

Pohjanmaan Stevie Ray Vaughn tai lakeuksien Albert Collins – T. Sameli Rajalan ”hard bluesia” voi vertailla moneen suuntaan, mutta edellä mainittu kaksikko lienee suurin tiennäyttäjä. Kun joukkoon lisätään vaikkapa Albert Kingin ja Jimi Hendrixin räjähtävä tulivoima, Rajalan soitosta alkaa löytyä oikeanlaista mielikuvaa. 

Rajala nousi bluesin ”lapsitähdeksi” 1990-luvun alussa Pepe Ahlqvistin kanssa tehtyjen keikkojen ansiosta. Miehen ensimmäinen oma bändi The Backstrokes aloiti jo vuonna 1991. Rajala on oman tiensä kulkija – kitaristi soittaa leipääntymisen välttämiseksi rajoitetusti keikkoja. ”Mun staili on aika rankka – polttaisin itseni loppuun hyvin nopeasti, jos esiintyisin enemmän.”

Rajala ei pyri lännen nopeimmaksi vetäjäksi. Rajalan sooloissa on räjähtävää vimmaa ja voimaa … Rujoa runttaamista ja kulmikkuutta. Totta mieheltä löytyy myös hellästi hyväilevää asennetta, kuin sitä kuuluisaa karvakolmion hiplailua, mutta pääpaino on sähköisen intensiivisessä kitaroinnissa. Samelin kielien kautta välittyvä artikulointi on selkeää ja terävää. 

Oman tiensä kulkijana Rajalan uutta albumia the  Sauce (2015) on säädetty Austinin ja Kansas Cityn lisäksi akselilla Helsinki – Seinäjoki. Työn jälki on ammattimaista ja viimeisteltyä, itse nauhalle tarttunut materiaali on monipuolisuudessaan mieltä ylentävää. Sameli Rajalan soundissa on paikoin reilusti Double Troublen sointia – asiaa ei vähennä Tommy Shannonin vierailu basson varressa. Myös hurmoshenkistä Jimmy Smith – tööttäystä kuullaan ansiokkaasti. Rajala tuntee bluesin metkut ja miehen skeban vääntö on huumaavaa.Ison veden takana Rajala olisi jo suuri kulttinimi. Tällä hetkellä Sameli Rajala keikkailee yhdessä trionsa kanssa.
 

T. Sameli Rajala | backbeat
T. Sameli Rajala
T. Sameli Rajala
T. Sameli Rajala
T. Sameli Rajala
T. Sameli Rajala